måndag 18 november 2013

Svartbränning med sexåringar

För någon vecka sen svartbrände jag lergodspärlor med sexåringarna. Vi höll till på skolgården och hade världens mysigaste dag. Vi stoppade ner de väldigt torkade pärlorna (typ sju veckor) i plåtburkar med spikade hål i locken. I burkarna la vi också spån och näver för att det skulle bli svart. När väl burkarna var inne i elden väntade vi och väntade. Alla andra klasser kom på besök när de hade rast och det var så himla trevligt! När burkarna väl kom ur elden och jag inte kunde vänta på att få öppna dem var stämningen magiskt förväntansfull.





Inte en enda pärla eller amulett hade spruckit och både barn och fröknar var förundrade över det vackra resultatet. Det som glänser är sådant som jag hade glaserat tidigare, ska se om jag har en närbild på det sen. Oerhört lyckad dag!

4 kommentarer:

  1. Toppenkul aktivitet! Öppna paket, vem gillar inte det! Jag gjorde en pippi och en säl och en tärning (som kattungarna spelat bort) på uteslöjdskursen. Fick tipset att olja figurerna, så fortsätter blänket. Gjorde ni något ätbart över elden medan ni väntade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr åt vi ingenting ute. I stället gjorde vi en "brasa" av ljuslyktor inne så att barnen fick upp värmen igen. Det var också mysigt :)
      Var det lerfigurer? Det här vill jag höra mer om, oljade du dem efter bränningen? Jag har oljat småstenar tidigare och de blev ju sådär vackra som de är under vattnet, fast hela tiden.

      Radera
  2. Jag vet just inte nått, om keramik. Vi fick ju mest prova på olika tekniker/material, så jag hann inte fördjupa mig. Helt kort: rödbrun lera (fråga mig inte om sort, men kan ta reda på), gjorde kulor/klot/säl/pippi, ner i plåtburk med spån/flis, inget lock, rejäl brasa någon timme= klart. Om man oljar efteråt, håller sig tydligen blänket kvar. Vet inte om man får fettfläckar på kläderna, men värt att prova. eller vax, kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Absolut värt att prova! Så spännande!

      Radera