söndag 8 juli 2012

Gör sirap av ogräset

Den finns en sådan inspirerande kvinna på mitt jobb. Hon vet att jag är intresserad av naturen och växter och kommer därför alltid med idéer och tips, och delar med sig av sådant hon läst som hon tror kan vara av intresse för mig.

För några veckor sedan kom hon och berättade att hon hade hört på radio om att man kunde göra maskrossirap genom att koka maskrosblomma, vatten och socker, och det skulle tydligen smaka nästan som honung.

Redan samma dag plockade jag mig ett gäng maskrosblommor på väg hem från jobbet, och stannade till vid en bänk och rensade rent dem. Sen bar det raka vägen hem för att koka. Och oj så gott det var!
Gör så här:
Tag lika mycket blommor (viktigt att det bara är det gula från blomman, annars blir det bittert) som vatten och koka i ca 5-10 min, så att vattnet drar i sig av blommorna.

Sila sedan bort blombladen och mät upp vätskan. Häll tillbaka i kastrullen och ha sedan i dubbelt så mycket socker som vätskan. Koka en bra tag, tills den börjar tjockna. Gör ett konsistenstest genom att hälla några droppar av sirapen på ett kallt fat. När du tycker den har önskad konsistens är det dags att tappa upp på rena burkar.Sirapen är kanongod till pannkakor, i teet, på scones och även att pensla på grönsaker och grilla.

Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar