torsdag 15 maj 2014

om att patinera


Nu kommer att mycket smalt blogginlägg. De flesta människor har en jämn färgning som mål när de färgar tyger. Sen finns det de där växtfärgarna som gör makalösa färgningar där målet inte är jämnt utan snarare intressant. Sen finns det de där lajvarna. Patinering är någonting som det pratar om emellanåt i lajvvärden men ofta är det klurigt. Om man ska spela en sliten och skitig roll vill man gärna ha kläder som passar. Man syr i nytt linnetyg och sen börjar man smutsa ner. Man drar det i gräs, man har på sig det för att det ska slitas, man använder jord och sot och olja, kanske kaffe och bär om man är ambitiös. Sen begår man misstaget att tvätta eländet i maskin och vips! Borta! Rent! Och så får man börja om igen.

Här kommer tips om hur man kan få plaggen att se skitiga ut utan att faktiskt vara det.


 Ett första tips är att lökskalsfärga. Om du fortfarande har plagget i bitar kan du göra det på spisen i en rejäl gryta. Färdugsydda plagg brukar vara så stora att du behöver utomhusmiljö och då blir det genast krångligare.

Släng i mycket lökskal i grytan och koka det en stund.
Låt det gå ner till mellan 70 och 80 grader.
Lägg i tyget som du har sköljt i så varmt vatten som möjligt. Rör om.
Låt ligga i den temperaturen i ungefär en timme.
Häll över alltihop i en glasburk, stäng den och låt det stå sisådär ett par veckor till en månad.
Det blir brunaktiogt och med största sannolikhet ganska ojämt eftersom lökskalen ligger mot tyget olika. Vill man garantera ojämnheten kan man rulla in lökskalet i tyget och knyta snöre runt.

Färgningen jag visar här är en kombination av lök och rost och det är rosten som har bildat de svarta och bruna fläckarna på tyget överst. Ta rostigt skrot och linda in det i tyg, knyt runt och gör sen som beskrivningen ovan. Jag har inte använt så mycket lökskal, eftersom jag inte ville att tyget skulle bli helt brunt men ändå ta färg. har man ont om tid eller dåligt med tålamod går det bra att låta bli hela burkgrejen men då blir det lite mindre färg och håller lite sämre. Men bara lite. Det här går att variera i oändlighet och du får garanterat skitiga kläder/tyger. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar